3 maig 2010

10 coses que sorprenen dels restaurans coreans - 10 surprising things about Korean restaurants

A Corea, menjar fora de casa pot sortir igual de preu o inclús més barat que comprar els aliments i cuinar-los a casa. És per això que molts coreans acostumen a menjar molt sovint fora de casa. Podem trobar molta varietat de restaurants. Des de restaurants casolans amb una oferta de només 3 o 4 plats diferents, fins a tot tipus de restaurants especialitzats, i cuina d'altres països.

In Korea, eating outside can be the same price or even cheaper than buying and cooking food at home. That's why lots of korean people are used to eat often out of home. We can find a lot of kinds of restaurants. Since very homie restaurants offering only 3 or 4 different dishes, or other more specialized restaurants, offering world cuisine.

1 - Una de les coses que més sobta d'alguns restaurants, és que sembla que estiguem a un menjador d'una casa. Amb vistes a la cuina. I quines cuines! Podem veure com les mestresses pelen i preparen els aliments davant nostre. Moltes de les cuines, de ben segur que al nostre país no passarien un control de sanitat...

One of the most surprising things from some restaurants, is that they look like a home kitchen or living room. We can see the kitchen itself, and what kitchens! We can see how the owners prepare the food in front of us. Many of that kitchens...i'm afraid they wouldn't pass a sanity control...

2 - Aigua sense cost. L'aigua va inclosa a tots els restaurants. Ens en podem servir tanta com vulguem. Alguns restaurants ens donen unes gerres de plàstic que podem reomplir quan vulguem, i en alguns altres llocs ens podem aixecar nosaltres mateixos a reomplir el nostre got a la màquina expenedora d'aigua (freda i calenta). Els gots solen estar a l'abast dins d'un aparell especial que sembla una vitrina però emet rajos ultraviolats, que se suposa que mantenen els gots estèrils.

Free water. Water is always included in restaurants. We can pur as much as we want. Some restaurants give some plastic bottles the we can refill whenever we want, and in some other places we can just stand up and refill our own glass to the (hot and cold) water machine. The glasses are usually inside a kind of showcase, and theyre under ultraviolet light, that it's supposed to keep the glasses sterile.



Anunci de Soju
A tot arreu podem veure rètols d'anuncis de soju protagonitzats per belles models
We can see soju advertisment with beatiful models everywhere

3 - Més menjar de franc. A molts restaurants podem demanar una mica més de quantitat dels plats d'acompanyament, i d'arròs. I ens serviran encantats veient com de bé ens alimentem. M'he arribat a trobat alguns llocs on fins i tot són els cambrers els que ens ofereixen repetir plat.

More food for free. In many restaurants we can ask for more food or side dishes, and rice. Sometimes, the owners or waiters will give them us so happily how well we eat. I aslo have meet some place where the waiters offered to repeat the dish before I finished it.

Samgyeobsal, boníssim!
Graella de Samgyeobsal i plats d'acompanyament
Samgyeobsal grill with some sidedishes

4 - Cuinem nosaltres mateixos. A la majoria de restaurants on s'hi serveix carn (ja sigui de porc, pollastre o vedella), les taules tenen un fogó amb una planxa, o una graella on nosaltres mateixos ens encarreguem de coure i tallar la carn al nostre gust.

We cook ourselves. In most of meat restaurants (pork, chicken or beef), the tables have a fire in the midle whith some grill where we can cook and cut the meat as we like.

Bossam
És millor anar-se tornant a l'hora de coure, sinó no podem estar per menjar a gust!
It's better to shift when it's time to cook, or you won't get any food!

It was nice to meat you!
Les planxes on posem el menjar a coure al nostre gust
This is where you cook some the meat as you like

5 - Com que ens cuinem nosaltres mateixos, i sovint els restaurants estan dividits en sales separades, no hi ha necessitat que els cambrers es passegin pel restaurant: A les taules hi trobem un petit botó electrònic que avisa a la cuina del número de taula on els clients volen alguna cosa.

As we cook for ourselves, the restaurants are usually divided with separate rooms. There's no need to have waiters walking around because in each table there is an electronic button which calls the kitchen when we need anything.

6 - La cuina coreana sempre va amb petits plats d'acompanyament (kimchi, i altres coses) es comparteix gairebé tot a la taula. És normal que tothom fiqui cullerada (literalment) al mateix plat de sopa. I també quan es demana carn, es va agafant trossos de la graella i barrejant amb els plats d'acompanyament. Tot és de tots. Tot i que també trobem plats individuals, aquests no se solen compartir. He de dir que al principi no ho trobava gaire higiènic, però sincerament crec que el picant del menjar mata qualsevol bactèria que puguin tenir els coberts de la resta de la gent entaulada.

Korean cooking comes always with some side dishes such as kimchi and other food. Many food is shared on the table. It's quite normal that everybody puts theyr chpsticks or spoon to the same soup dish. And when we order meat, it's mixed with side dishes. Everything is for everyone. But we also can find dishes for only one person, that ones aren't shared. I should say that at the beginning I dind't find it very healthy, but then i realised that the food is so spicy that it kills any bad stuff on it.

Sopar Tokpoki i més
Restaurants petits, però amb servei ràpid i generós
Small restaurants, but fast and gentle service

7 - Com en molts restaurants asiàtics, és habitual seure al terra. No a tot arreu és així, ens podem trobar restaurants on només podem seure en cadires, altres on només hi ha lloc al terra (descalçant-nos prèviament a l'entrada), i d'altres on hi ha una mica de tot.

As mahy asian restaurants, it's quite usual to sit down on the floor. Not everywhere is like this, we can find restaurants where we can only sit on chairs, other ones where we can sit on the floor (taking off our shoes at the entrance), and others where it's a bit mixed.


Sopar (de guays)
Sempre hi ha més plats que persones!
There's always more dishes than people!

8 - Sempre es paga al sortir. Als coreans no els agrada barrejar el menjar amb els diners, per això no van mai amb el compte a la taula a cobrar. És al moment de marxar, que es passa per caixa. I no es deixa propina.

We always pay when at the exit. Koreans don't like to mix food with money, that's why they never come to the table with the receipt. It's when it's time to leabe that we pay at the cashier. And in Korea there's no need to give tips.

9 - Bon servei. Els restaurants coreans (en general, la majoria d'establiments i serveis) es caracteritzen per una impressionant atenció al client. Els plats se solen servir amb gran rapidesa. No recordo haver esperat mai més de cinc minuts que que ens portin els plats a taula.

Good service. Korean restaurants (usually, in many places and services) are well known for their great customer attention. Dishes are served so quickly. I don't remember waiting more than five minutes for any dish.

10 - Televisió. Els restaurants més casolans acostumen a tenir sempre la tele engegada, i als vespres tothom es mira les sèries més populars. Fins i tot les cuineres s'asseuen a seguir el culebrot mentre pelen verdures. Si anem a sopar fora, no cal patir per si ens perdrem el capítol de la sèrie, allà on anem de ben segur que tindran la tele posada.

Television. The most homie Korean restaurants use to have always the TV turned on. At evenings everybody watches the most popular dramas. Even the cookers sit down to watch their favourite drama while they peel some vegetables. If we go out to have dinner, we don't have to worry about missing the chapter of our drama, anywhere we go, they'll have the TV on.

3 comentaris:

  1. La veritat que no m'havia fixat en els cartellets de models coreanes anunciant Soju, acabes per vore-ho normal pero tens raó, de fet, es una de les coses a on es perd la meua mirada mentres espere que em porten el menjar xD

    ResponElimina
  2. mmmmmmm, ja m'agradaria degustar un àpat d'aquests.... espero que quan vinguis ens cuinis algun dia....tere

    ResponElimina
  3. Tu ho has dit PaelladeKimchi.com! cada marca tñe la seva model, i els seus anuncis. La veritat és que el soju és tot un món i dóna per escriure molt!

    tere, aquests àpats us estan esperant aquí!
    Intentaré aprendre la manera de cuinar-los, però ja se sap que el tema dels ingredients...costen de trobar!

    ResponElimina