27 de febr. 2008

reacTable a la UAB

Hi ha coses d'aquelles que algun dia ens agradaria fer, com petits somnis que ens omplirien de satisfacció si els veiéssin acomplerts. Avui ha estat un dia en que he disfrutat i m'he sentit molt satisfet d'haver vist realitzat, sense gaire esforç, un d'aquests somnis.

Dins el programa de l'Artefacte 08, i enmarcat dins l'Any de la Computació de la UAB, on el col·lectiu Electrotech.no? ha organitzat un seguit d'activitats relacionades amb la música electrònica i l'art, hi havia preparada per avui una conferència per part del Grup de Tecnologia Musical de la Universitat Pompeu Fabra presentant el (o la?) reactable.

Des de la primera vegada que vaig sentir a parlar del reacTable, quan va aparèixer la notícia de que Björk comptava amb aquest instrument durant la seva última gira, vaig sentir-me molt atret. És fàcil, una interfície tàctil, amb llums de colors i per crear música electrònica de forma intuïtiva entra pels ulls. Més tard van arrbar les campanades a TV3, on el Guillamino va posar-hi la música amb l'equip del reactable. I per si fos poc, el mes passat va rebre el premi al projecte més innovador al MIDEM. Havent vist molts vídeos sobre el reactabla, vaig arribar a tenir el petit somni de tocar-lo algun dia. Simplement provar-lo, i veure com respon i què se sent...

Fa unes setmanes vaig veure per la facultat algun programa de l'Artefacte08 on s'anunciava la conferència del reactable. Vaig pensar que seria interessant veure-ho, era la millor oportunitat que se m'havia presentat per veure'l en viu. Em vaig anotar la data al meu calendar de Google i avui, aprofitant que hem plegat abans de l'assignatura de LabTV (es diu Laboratori de Produccions Televisives, però el professor la va anomenar LabTV i mola més) he anat a l'edifici d'esudiants de la UAB per assistir a la conferència.

Al vestíbul de la Sala de Teatre, mentre el públic esperava per entrar, es podia experimentar amb una mostra d’alguns instruments de producció musical com mostrejadors (samplers), vocodificadors, seqüenciadors, sintetitzadors, etc.

Un cop dins la sala i després d'una explicació en què m'ha quedat bastant clar el funcionament del reactable.

ReacTable
Esperant l'inici de la conferència...

ReacTable 2

El funcionament el teniu més detallat a la seva pàgina web, o sigui que tampoc m'estendré gaire: El reactable es compon d'una càmera de vídeo, un projector de vídeo, i un ordinador. Dins l'ordinador tenim emmagatzemat tots els sons, loops, moduladors, filtres i demés. El que fa el reactable, és enviar els senyals de la taula cap a l'ordinador perquè aquest ho interpreti i emeti els sons corresponents. Com? Cada peça té una mena de dibuix, aquest dibuix representa un número i un vector, el qual és captat per la càmera de vídeo i enviat a l'ordinador i interpretat. La posició, el moviment i la rotació de la peça també són captats per la càmera, i interpretats com altres paràmetres com la freqüència, l'amplitud, o el tempo. La funció del projector és enviar imatge cap a la taula per a que es vegin les ones i senyals que provoquen cada peça, així com mostrar els indicadors de volum i números. Apart de les peces, la càmera també detecta els dits, de manera que es pot ajustar el volum, i enviar altres tipus de senyal. El que fa l'ordinador és interpretar tots els senyals rebuts per la càmera i traduïr-los dins un software musical.

Aquí teniu l'explicació:



ReacTable 1

ReacTable 9
Amb tantes peces és difícil distigir què fa cada una.

En Dani Gallardo ha fet una demostració de les possibilitats de l'aparell. I més tard, per sorpresa meva, ens ha convidat a baixar a l'escenari a provar l'instrument!

Sunxez & reacTable
Ep! Estic tocant-lo de veritat!

ReacTable 3
La peça del teclat m'ha semblat molt interessant

No sembla complicat, de fet, a la mateixa pàgina web expliquen com fer-ho i posen el software open source a la disposició. Algú s'hi atreveix?

ReacTable 4

ReacTable 5

La veritat és que tocar el reacTable és una cosa extranya. No havia vist mai una manera tan fàcil de fer música. Ok, alguns diran que la música ja està feta i l'únic que es fa és donar-li efectes i tocar paràmetres. M'és igual, diré que mai havia estat tan fàcil generar sons i que sonin bé podent-ho fer d'una manera intuitiva. Em sento privilegiat per haver fet realitat aquest petit somni que era arribar a tocar el reacTable. Crec que ara perseguiré un nou somni, que serà fabricar-me un reacTable.


reacTable a la UAB from sunxez on Vimeo.

Més fotos aquí.

7 comentaris:

  1. 1. Em fas una enveja del copón, jo vaig sentir a parlar de la reacTable abans de ke el tingués la Bjork i mira, ni me n'he enterat d la xerrada.

    2. Hem triomfat amb la secció. Estic establint contactes i serà super canyera. I al Sabes li ha molat el rollo ^^


    Keep on working!

    ResponElimina
  2. O si! Això a supera´t les meves epe tatives, veig un mon del futur amb trastyos semblants, tinc plaer escrotal i por licántropa.

    Petons

    ResponElimina
  3. Molt wapo el Reactable aquest. En directe sona espatarrant i fa posar la pell de gallina; i això no deixa de ser curiós tenint en compte que encara hi ha debats a la xarxa dient allò de que la música sintètica és freda i que si tal i que si qual.

    Sí que se't veu feliç d'haver-lo tocat, sí :-)

    ResponElimina
  4. Ole, com s'ho curren a la UAB!

    ResponElimina
  5. Vaig estar en un concert de Guillamino/Pedrals on duien el reacTable i realment és força atractiu.
    tu l'has remenat, m'has fet enveja punyetero!

    ResponElimina
  6. és impresionant, la veritat és que m'agradaria provar-ho :(

    ResponElimina
  7. Gràcies pels comentaris!

    núria jo ho vaig veure mig de casualitat, al bar de la facultat sempre miro l'agenda de l'etc... bé, després vaig anar veient pósters i...hi havia d'anar! és l'objecte que millor defineix Bits & Beats!

    steam sabia que t'agradaria...quan ens veiem recorda't d'estrenyer-me la mà amb la qual vaig tocar-lo! ;)

    marc ambit et dono la raó en tot! la música sintètica pot ser molt freda...però prova de passar-te un glaçó per la panxa i veuràs que hi ha reacció!

    vier a la UAB s'ho curren, però no és el mateix que portar a Paco Pil ;)
    http://www.flickr.com/photos/sunxez/144254041/

    antoni de fet el reacTable és ideal per l'estil de l'espectacle d'En/Doll. segur que en Guillamino disfruta com un enano! sabia que provocaria enveja a més d'un :p

    sanse doncs tu que domines podries provar de fer-ne un. a la web expliquen com fer-ho!

    ResponElimina