El període de fulles vermelles, grogues i taronges està passat ben ràpid. I la majoria dels arbres ja comencen a estar pelats.
Els establiments i oficines han canviat l'aire condicionat per la calefacció i estufes, les botigues de roba ja promocionen roba d'abric i complements per a combatre el que diuen que serà un dels hiverns més freds a Seül.
La cadena de supermercats E-mart ven estufes ben econòmiques. |
Els coreans en general són pràctics, i a l'hora d'abrigar-se no importa massa la moda. Els abrics i jaquetes de ploma amb michelins és el més típic entre els homes, i per les dones, pell sintètica en jerseis o bufandes i altres complements és de les coses que més abunda. Tot i que a les cames, no deixen de lluïr silueta. No és estrany veure noies amb malles o leggins amb minifaldilla, o uns shorts texans. Però el que no pot faltar són els mitjons peluts. A Corea hi ha moltíssima varitetat de mitjons, tant en dissenys, com en teixits. I quan fa fred, la varietat que toca, és la d'abric. Una altra roba important és el nebok, una mena de pijama-roba interior per portar a sota de la roba de carrer, molt pràctic!
La marca japonesa UNIQLO presenta els seus texans 'windproof'. Amb una capa extra interior per combatre el l'aire fred. |
Els mitjons peluts són un dels productes més típics de Corea a l'hivern. |
El nebok és més utilitzat entre la gent gran. Tot i que alguns joves també l'utilitzen | . |
A casa, també m'he hagut de preparar. Ara que visc en un àtic, es nota molt la calor i el fred, i tot i tenir òndol, el terra calent típic de les llars coreanes, he comprat un petit calefactor per a moments puntuals. Els coreans noten grans diferències en les factures del gas o de la llum durant els mesos freds d'hivern. Però no cal preocupar-se, allà on anem, sempre tindrem alguna manera d'escalfar-nos. Ja sigui calefacció, estufes, seients calents al metro, o el que en diuen hot-pack: unes bosses adheribles sota la roba o per tenir a les butxaques per manterir el cos calent durant unes hores. Molt útil per als militars quan han de fer guàrdia, o altres feines en les quals s'ha d'estar a l'exterior sense moure's gaire.
I com tot canvi d'estació, també hi ha canvis en l'alimentació. Enrera queden les sopes de fideus fredes, i tot i que durant l'any ja són populars, ara més que mai és època de caldos i sopes calentes. Però sobretot el menjar calent al carrer cobra més protagonisme: No només les verdures fregides amb salsa tteokbokki, també el sundae (una mena de morcilla de porc amb fideus), Jjinpang i Hoppang, uns panets calents al vapor farcits de pasta de mongeta vermella, o les famoses galetes en forma de peix farcides del mateix. I com no, les parades que couen moniatos i castanyes al carrer desprenent una temptadora olor.
Galetes farcides de pasta de mongeta vermella o negra en forma de peix. |