23/05/2010

El final de Lost - The end of Lost (lliure d'spoilers - spoiler free)



Feia temps que no parlava de series al blog, pero és que l'ocasio ho val. Lost, la sèrie més impactant i sorprenent que he vist mai en televisió acaba avui. Després de 6 temporades (algunes millors que d'altres, tot s'ha de dir) Lost arriba al seu fi. Un final que de ben segur encara deixarà enigmes sense resposta (que alguns d'ells es seràn revelats a l'edició en DVD de la 6a temporada), i que no satisfarà a tot el públic. Com és possible tancar una història tan èpica, amb un mínim de sentit comú, en un capítol final de dues hores? Ho sabrem aquesta nit. Jo encara tinc certa confiança en els guionistes, i tal com han demostrat al llarg d'aquests 6 anys, són especialistes en sorprendre amb girs inesperats i traient a la llum detalls d'anteriors temporades que gairebé havíem oblidat.

A tots aquells fanàtics que encara conteu les hores que queden per començar aquest viatge final amb els darrers supervivents del Oceanic 815, ànims!

It's been a long time without talking about Lost in this blog, but now it's the time. Lost, the most shocking and surprising TV drama I've ever seen on tv, arrives to its end. An ending that for sure will not satisfy all the audiences. How is it possible to close this epic story, with a minimum of comon sense, in a final chapters of 2 hours? We'll know it tonight. I still trust the writers, and as they showed all along this 6 years, they are great in surprising us with unexpected plot turns and showing past details from past seasons that we almost forgot.

To all that fans that are still in the countdown to start watching this final trip with the last survivors of Oceanic 815, cheers!

Una promo molt original, bastant trista per cert:
A very original promo, quite sad too:



I aquí va un muntatge dels més macos que he vist (correspon al principi de la 6a temporada):
And here is one of the most nice video montage i've seen (it belong to the beginning of season 6):

11/05/2010

10 característiques interessants dels telèfons mòbils coreans - 10 interesting features about korean cellphones

Cellphone music game

1 - Penjolls. La majoria de coreans tenen alguna mena de clauer o penjoll. Ja sigui un ninotet de peluix decoratiu, o un penjoll-dispositiu de T-Money (per pagar el transport públic i en algunes botigues), o un clauer usb, o una petita esponja per netejar la pantalla del telèfon. Alguns també hi porten penjant el convertidor del carregador, o el llapis-stylus aquells telèfons amb pantalla tàctil, o l'antena extraible per veure la TV.

1 - Pendants. Most of coreans have some pendant on their cellphone, like a keyring or some accessorie. It can be a little (or big) teddybear, or a T-Money (for paying on public transport and in some convenience stores) accessorie, or a usb-drive, o a litle sponge to clean the cellphone screen. Some of them also have the charger adapter, or the styles for the touchscreen, o the antenna for watching TV.


2 - Hi ha cobertura normal de xarxa pràcticament a tot arreu. I cobertura 3G o equivalent també a gairebé tot arreu. Però molts dels mòbils coreans no tenen wifi, els fabricants i operadors ho mantenen així ja que d'aquesta manera obtenen més benefici que oferint wifi gratuït. Tot i així, els preus per connexió de dades són realment barats comparats amb Espanya.

2 - There is normal cellphone network almost everywhere. And 3G  network also almost everywhere. But many of korean cellphones don't have wifi. Companies and carriers preffer to keep it like this so they can get more benefit than ofering free wifi. Anyway, prices for data connection are really cheap compared to Spain.

3 - La majoria de mòbils inclouen un diccionari anglès-coreà coreà-anglès força complet. I fins i tot alguns tenen petites guies de viatge amb expressions útils en anglès i coreà.

3 - Most of cellphones have some english-korean korea-english dictionary. Some of them even have little travel guides with useful expression and sentences in both languages.

4 - Mapa del metro: És d'agraïr que en una ciutat tan gran com Seül, on la xarxa de metro és per perdre's'hi (de fet no, però tot està ben indicat), els mòbils inclouen no només un plànol, sinó una mena de guia que ens calcula rutes, transbords, durada de trajectes...

4 - Subway map. Is great that in a huge city like Seoul, where the subway network can be confusing (not really, everything is quite well indicated), cellphones have not only a subway map, but also a ruite guide to calculate our trips, transfers, travel time...

Seoul Metro

5 - Sons i llumetes per tot: Els mòbils coreans tenen per defecte efectes de so per a qualsevol acció. No només el so de trucada, arribada de missatges, i de prémer els botons. Obrir i tancar els telèfons estil clamshell o cloïssa, o els slide també tenen el seu so que podem escollir. Per descomptat, els podem personalitzar o desactivar cadascun d'ells per separat. Alguns models, sobretot els dirigits al jovent, tenen cobertes amb llums que canvien de forma i de color contínuament. És un dels punts forts quan els anuncien per la tele.

5 - Sounds and light for anything. Korean cellphones have many sounds for any kind of action. Not only the ringtone, message recieving i key pressing. Opening and closing the clamshell and the slide cellphones have also their sound that we can choose among many. Of course, we can customize all of them one by one or make them silent. Some devices, specially those ones tergeted to young people are full of lights, changing colours and shapes all the time. It's one of the strongest points when they are advertised on tv.


6 - La gent canvia d'aparell i de número a la vegada. Quan es canvia d'aparell sovint surt més barat canviar de número, és per això que hi ha una rotació de números bastant important. Quan ens fem un número nou, podem escollir les quatre últimes xifres. L'inconvenient és podem rebre missatges o trucades d'algu que volia contactar amb l'anterior usuari d'aquell número.

6 - People change cellphone and number at the same time. When it's time to change the cellphone, sometimes it's cheaper to get a new number. that's why there's some kind of big shifting numbers. When we make a new number, we can choose last four digits. The problem is that we still can keep recieving message from somebody trying to contact the last owner of this number.

Models in mobile phone shop

7 - SPAM o correu brossa. No tinc comprovat si és perquè l'anterior usuari del meu número havia donat el número a tort i a dret, però és bastant normal rebre missatges i trucades oferint productes, descomptes o anunciant esdeveniments.

7 - SPAM. I'm not sure if it's because the last owner of the number gave it to many people and companies, but it's quite normal to recieve calls and message offering products, discounts or advertising events.

8 - Diferents sistemes d'escriptura. Com passa també a Europa amb diferents marques (sovint només amb els símbols de puntuació). La manera d'escriure varia segons el model o la marca. Cada marca de telèfons té el seu propi sistema d'escriptura de l'alfabet coreà. Fins i tot els coreans, acostumats al seu propi mòbil, triguen o tenen alguns problemes abans no s'acostumen a un altre sistema.

8 - Different writting system. As it happens in Europe with different manufacturers (usually only with punctuation marks) . The writting systems it's different in every company. Each brand has their own writting system of the korean alphabet. Even koreans, quite used to their cellphone have some difficulties or trouble when they are using somebody else's phone.

9 - Carregador universal: Tot i que les ranures de connexions per al carregador al corrent elèctric de cada telèfon són diferents, tots els mòbils venen acompanyats d'un petit adaptador que la converteix en la ranura universal. De manera que portant l'adaptador com a penjoll, com fa tothom, no ens hem de preocupar de carregador. Tots ens serveixen, i a tot arreu en tenen disponibles per carregar el mòbil.

9 - Universal charger: Even the connection for the power adapter are different in every cellphone, all the devices come with a small adapter that converts the connection into the universal plug. So, if we carry this little adapter as accessory, as everybody does, we don't need to worry about power charger. All of them can be used, and they have them everywhere.

Carregador universal Coreà

10 - Màrqueting: El mercat dels telèfons mòbils és altament competitiu. Podem veure centenars de botigues de cada una de les companyies. I com que cada companyia està associada o pertany a un chaebol, i aquests també tenen segells discogràfics, cada marca o model té el seu propi grup, cantant, cançó o campanya per promocionar-lo. És tanta la promoció que en fan, que les cançons, expressament escrites per la campanya, acaben sent ben populars i èxits de vendes.

10 - Marketing: Cellphones market is highly competitive. We can see hundreds of cellhpone shops of all their companies and carriers. And as every company are linked to a chaebol, and that ones also have some music record company, each brand, or model have their own singer, band, song or campaign to promote it. The promotion is that huge, that the songs, specially written for the campaign, become popular and best-sellers.








09/05/2010

'Swoon', més material nou de The Chemical Brothers - 'Swoon', more new material from The chemical Brothers

Swoon és el nom del més nou dels The Chemical Brothers. Després del recent Escape Velocity, els duet britànic ens avança una mica més de material del seu proper àlbum Further que es publicarà el proper 14 de juny.

Swoon is the newest track from The Chemical Brothers. After their recent Escape Velocity, now the british duet show us more new stuff from their upcoming album Further that will be released next june 14th.

08/05/2010

Damyang Bamboo Festival

Del dia 1 al 5 de maig es va cel·lebrar a la ciutat de Damyang, dins la província de Jeollanam-do el Bamboo Festival. Damyang és popular pel seu gran bosc de bambú i maduixes, i tota mena de productes derivats.

Map

Strawberry anb bamboo friends

El dia que començava el festival vaig anar-hi amb alguns companys de la universitat. Va valdre la pena fer el llarg trajecte en autobús des de Seül fins a Damyang. Pel camí, degut al bon temps que ja començava a fer, ens vam trobar centenar de cotxes i autocars amb grups que anaven d'excursió.Vaig quedar impressionat amb les grans àrees de servei que tenen les autopistes coreanes. Immensos complexos amb els serveis bàsics més algunes botigues i cadenes de combinis, cafeteries i menjar ràpid, o cuina coreana.

Bambu forest

Bambubench

Bambu village surroundings 4

Bambu village surroundings 7
Panoràmica Bamboo Village

Bamboo forest

Damyang no és gaire gran, té uns 50.000 habitants i el poble queda envoltat de boscos i atravessat per un preciós riu. Un d'aquests boscos és el gran bosc de bambú, una de les parts més importants del festival, i per aquest motiu, més concorregut en aquelles dates.

Pano Damyang

Seguint el cercavila a la vora del riu

Després d'admirar el bosc i els seus voltants, vam poder apreciar altres activitats del festival. Paradetes amb menjar i remeis casolans fets a base de bambú i altres herbes. Objectes d'artesania i moltes paradetes on es podia veure com feien a mà cistells, quadres i altres objectes decoratius. Un altre dels plats forts era el cercavila pel carrer. Centenars de persones seguien el ritme de les carrosses i la música, l'últim cotxe del cercavila era una paradeta de menjar. Vam tenir la sort que unes senyores ens van oferir pajeon i makkoli i ens vam asseure una estona a compartir-lo amb alguna gent que esperava que el cercavila continués.

Fishergirls?

Fisherboys

Selling health

Treball manual 2

Strawberry drink ajumma

Cute plants

El bon temps i l'ambient festiu em va deixar un bon record d'aquests petit viatge. Sens dubte, Damyang és un lloc interessant per visitar, i tinc curiositat per veure quin ambient s'hi respira fora de les dates del festival, i fer un passeig nocturn pel bosc de bambú.

맛있게먹어요!

Happy drummers

Energic drummer

파전 for everybody!

Passeig pel riu


----

From May 1st to 5th Damyang city, in Jeollanam-do province, holded the Bamboo Festival. Damyang it's popular thanks to bamboo and strawberries, and many products coming from both.


The date the festival begun, I went with some friends from my university. The long trip from Seoul to Damyang worthed it. On our way, thanks to good weather, we could find many cars and buses on trips. I could appreciate the huge service areas in korean highways. Big malls with basic services, but also with some shops and franchise of combinis, coffeeshops and fast-food, or korean food.

Damyang is not very big, it has around 50.000 population, and the village is surrounded by forests and crossed by a nice river. One of these forests is the Bamboo Forest, one of the most important parts of the festival, and for this reason, one of the most frequented places during that days.


After enjoying the forest and its surroundings, we could appreciate other activities from the festival. Small stands with food and other homie remedies made of bambú and other herbs. Handcrafted objects made right there in front of us, and many other stuff. Another hotspot was the street parade. Hundreds of people followed the parade and the rythm of its music. The last of the cars was a food car. We were so lucky because an old lady gave us some pajeon and makkoli, and we sat down for a while sharing it with some people while waiting for the parade to continue.


The good weather and the festival atmosphere made me keep good memories of this trip. Without a doubt, Damyang is an interestic place to visit, and I wonder what kind of atmosphere can be felt in no festival dates, and have a nightwalk along the bamboo forest.

Més fotos aquí. More pictures here.

07/05/2010

El viatget a Jeju -Part II -

Aquest article es la continuacio d'aquest.

El mont Seongsan és un volcà tocant al mar. Té una alçada d'uns 182 metres, i el cràter fa uns 600 de diàmetre i 90 d'altura. No és que sigui gran cosa, però pujar fins al mirador ofereix bones vistes de l'illa de Jeju i es pot apreciar tota la costa del voltant.

Pano Vistes Seongsan

Jeju des del Seongsan

Pano Seongsan
Les belles vistes des del Seongsan

De pujada cap al volcà, no recordo ben bé com però una mare i una filla s'em van dirigir per dir-me alguna cosa. La mare gairebé no parlava anglès, la filla sí. Però vaig voler practicar una mica de Coreà. Pensant-se que era americà, canadenc o australià, es va sorpredre al dir-li que venia d'Espanya. Ella havia estat a Espanya i li va agradar molt (bé, amb tots els coreans amb qui he parlat i que han estat a Espanya, els ha encantat). La conversa no es va allargar gaire, vam arribar al mirador i ens vam separar. Després de fer algunes fotos per aquelles alçades, tocava baixar i tornar cap a l'hotel. De camí de baixada em vaig tornar a trobar la noia i la mare, i xerrant xerrant, em va dir que estudiava música i es dedicava a cantar. De fet, quan em va dir el seu nom artístic, Navi (que vol dir papallona en coreà) em va resultar familiar. Òbviament estava de vacances i no anava maquillada, però vaig aprofitar per fer-nos algunes fotos junts. Resulta que la noia canta prou bé, però el seu estil no és del tot comercial i per això (encara) no té gaire d'èxit comercial.  Com que viu relativament a prop de la meva universitat, vam intercanviar emails i que ja ens veuriem un altre dia, mai se sap!

Me & Navi
Amb la cantant Navi (que en aquell moment encara no sabia que ho era)
Aquí un parell de videos on es veu què tal canta. Actuació a TV. A casa versionant.

Després de la tarda d'excursió vam tornar a l'hotel, descansar una estona i a sopar. Un sopar bastant millor que el del primer dia. Multitud de bons plats d'acompanyament, i com a plats protagonistes carn de vedella amb una salsa delicions i un peix ben gros molt bo també. Després d'una estona de relax, vam aprofitar que se cel·lebrava un festival de Flor de Cirerer (una mena de benvinguda a la primavera) i vam endinsar-nos una mica en l'ambient fesitu: paradetes de menjar, fira, escenari amb música... Després d'un ressopó i alguns makkolis tocava anar a dormir aviat, que l'endemà la bicicletada seria encara més dura, i teniem els culs bastant adolorits.


Bikers
Els estrangers preparats

End of race
L'arribada de la ruta del segon dia

Jo i Harubang
Harubangs per tot arreu!

Així l'endemà vam sortir des del mateix punt, però el recorregut era bastant més dur. En comptes de carreteres planes, aquesta vegada eren desnivells bastant pronunciats. Tant podíem trobar-nos amb una intensa pujada que ens feia suar la cervesa de la nit abans, com amb una ampla carretera sense cotxes que baixàvem a tota velocitat gaudint de la brisa de la costa de Jeju. Com que la majoria dels nostres cossos no estàven acostumats a aquest exercici, i taníem altres coses a veure, alguns de nosaltres vam abandonar als primers 15 kilòmetres. L'autocar ens va recollir i ens va portar a fer algunes visites per l'illa. Després d'una mena de parc de Guillver (amb miniatures de monuments d'arreu del món) vam visitar el parc i les cascades de Cheonjeyeon. Un espectacular paissatge on tres cascades consecutives desemboquen al mar.


Miniature

Namdaemun

Big Buda

Buda
Les 'miniatures' del parc

Pura Corea :)
Cascada #2
Costa de Jeju

El mar, des de Jeju

Veient la foto

Ponting

Jia & Jordi


Al vespre tocava sopar important. Juntament amb els membres de l'organització vam anar a sopar Sam Gyeob Sal, barbacoa de porc. Però senglar! O porc negre com l'anomenen a Jeju. Un molt bon sopar, convidats i acompanyats pels organitzadors, i bindant amb soju, com bons coreans.


03/05/2010

10 coses que sorprenen dels restaurans coreans - 10 surprising things about Korean restaurants

A Corea, menjar fora de casa pot sortir igual de preu o inclús més barat que comprar els aliments i cuinar-los a casa. És per això que molts coreans acostumen a menjar molt sovint fora de casa. Podem trobar molta varietat de restaurants. Des de restaurants casolans amb una oferta de només 3 o 4 plats diferents, fins a tot tipus de restaurants especialitzats, i cuina d'altres països.

In Korea, eating outside can be the same price or even cheaper than buying and cooking food at home. That's why lots of korean people are used to eat often out of home. We can find a lot of kinds of restaurants. Since very homie restaurants offering only 3 or 4 different dishes, or other more specialized restaurants, offering world cuisine.

1 - Una de les coses que més sobta d'alguns restaurants, és que sembla que estiguem a un menjador d'una casa. Amb vistes a la cuina. I quines cuines! Podem veure com les mestresses pelen i preparen els aliments davant nostre. Moltes de les cuines, de ben segur que al nostre país no passarien un control de sanitat...

One of the most surprising things from some restaurants, is that they look like a home kitchen or living room. We can see the kitchen itself, and what kitchens! We can see how the owners prepare the food in front of us. Many of that kitchens...i'm afraid they wouldn't pass a sanity control...

2 - Aigua sense cost. L'aigua va inclosa a tots els restaurants. Ens en podem servir tanta com vulguem. Alguns restaurants ens donen unes gerres de plàstic que podem reomplir quan vulguem, i en alguns altres llocs ens podem aixecar nosaltres mateixos a reomplir el nostre got a la màquina expenedora d'aigua (freda i calenta). Els gots solen estar a l'abast dins d'un aparell especial que sembla una vitrina però emet rajos ultraviolats, que se suposa que mantenen els gots estèrils.

Free water. Water is always included in restaurants. We can pur as much as we want. Some restaurants give some plastic bottles the we can refill whenever we want, and in some other places we can just stand up and refill our own glass to the (hot and cold) water machine. The glasses are usually inside a kind of showcase, and theyre under ultraviolet light, that it's supposed to keep the glasses sterile.



Anunci de Soju
A tot arreu podem veure rètols d'anuncis de soju protagonitzats per belles models
We can see soju advertisment with beatiful models everywhere

3 - Més menjar de franc. A molts restaurants podem demanar una mica més de quantitat dels plats d'acompanyament, i d'arròs. I ens serviran encantats veient com de bé ens alimentem. M'he arribat a trobat alguns llocs on fins i tot són els cambrers els que ens ofereixen repetir plat.

More food for free. In many restaurants we can ask for more food or side dishes, and rice. Sometimes, the owners or waiters will give them us so happily how well we eat. I aslo have meet some place where the waiters offered to repeat the dish before I finished it.

Samgyeobsal, boníssim!
Graella de Samgyeobsal i plats d'acompanyament
Samgyeobsal grill with some sidedishes

4 - Cuinem nosaltres mateixos. A la majoria de restaurants on s'hi serveix carn (ja sigui de porc, pollastre o vedella), les taules tenen un fogó amb una planxa, o una graella on nosaltres mateixos ens encarreguem de coure i tallar la carn al nostre gust.

We cook ourselves. In most of meat restaurants (pork, chicken or beef), the tables have a fire in the midle whith some grill where we can cook and cut the meat as we like.

Bossam
És millor anar-se tornant a l'hora de coure, sinó no podem estar per menjar a gust!
It's better to shift when it's time to cook, or you won't get any food!

It was nice to meat you!
Les planxes on posem el menjar a coure al nostre gust
This is where you cook some the meat as you like

5 - Com que ens cuinem nosaltres mateixos, i sovint els restaurants estan dividits en sales separades, no hi ha necessitat que els cambrers es passegin pel restaurant: A les taules hi trobem un petit botó electrònic que avisa a la cuina del número de taula on els clients volen alguna cosa.

As we cook for ourselves, the restaurants are usually divided with separate rooms. There's no need to have waiters walking around because in each table there is an electronic button which calls the kitchen when we need anything.

6 - La cuina coreana sempre va amb petits plats d'acompanyament (kimchi, i altres coses) es comparteix gairebé tot a la taula. És normal que tothom fiqui cullerada (literalment) al mateix plat de sopa. I també quan es demana carn, es va agafant trossos de la graella i barrejant amb els plats d'acompanyament. Tot és de tots. Tot i que també trobem plats individuals, aquests no se solen compartir. He de dir que al principi no ho trobava gaire higiènic, però sincerament crec que el picant del menjar mata qualsevol bactèria que puguin tenir els coberts de la resta de la gent entaulada.

Korean cooking comes always with some side dishes such as kimchi and other food. Many food is shared on the table. It's quite normal that everybody puts theyr chpsticks or spoon to the same soup dish. And when we order meat, it's mixed with side dishes. Everything is for everyone. But we also can find dishes for only one person, that ones aren't shared. I should say that at the beginning I dind't find it very healthy, but then i realised that the food is so spicy that it kills any bad stuff on it.

Sopar Tokpoki i més
Restaurants petits, però amb servei ràpid i generós
Small restaurants, but fast and gentle service

7 - Com en molts restaurants asiàtics, és habitual seure al terra. No a tot arreu és així, ens podem trobar restaurants on només podem seure en cadires, altres on només hi ha lloc al terra (descalçant-nos prèviament a l'entrada), i d'altres on hi ha una mica de tot.

As mahy asian restaurants, it's quite usual to sit down on the floor. Not everywhere is like this, we can find restaurants where we can only sit on chairs, other ones where we can sit on the floor (taking off our shoes at the entrance), and others where it's a bit mixed.


Sopar (de guays)
Sempre hi ha més plats que persones!
There's always more dishes than people!

8 - Sempre es paga al sortir. Als coreans no els agrada barrejar el menjar amb els diners, per això no van mai amb el compte a la taula a cobrar. És al moment de marxar, que es passa per caixa. I no es deixa propina.

We always pay when at the exit. Koreans don't like to mix food with money, that's why they never come to the table with the receipt. It's when it's time to leabe that we pay at the cashier. And in Korea there's no need to give tips.

9 - Bon servei. Els restaurants coreans (en general, la majoria d'establiments i serveis) es caracteritzen per una impressionant atenció al client. Els plats se solen servir amb gran rapidesa. No recordo haver esperat mai més de cinc minuts que que ens portin els plats a taula.

Good service. Korean restaurants (usually, in many places and services) are well known for their great customer attention. Dishes are served so quickly. I don't remember waiting more than five minutes for any dish.

10 - Televisió. Els restaurants més casolans acostumen a tenir sempre la tele engegada, i als vespres tothom es mira les sèries més populars. Fins i tot les cuineres s'asseuen a seguir el culebrot mentre pelen verdures. Si anem a sopar fora, no cal patir per si ens perdrem el capítol de la sèrie, allà on anem de ben segur que tindran la tele posada.

Television. The most homie Korean restaurants use to have always the TV turned on. At evenings everybody watches the most popular dramas. Even the cookers sit down to watch their favourite drama while they peel some vegetables. If we go out to have dinner, we don't have to worry about missing the chapter of our drama, anywhere we go, they'll have the TV on.